Som liten förstod Negin att för att bli självständig så behövde hon plugga och skaffa ett bra jobb. Redan i tvåan i lågstadiet hade hon bestämt sig för att bli advokat och jobba med mänskliga rättigheter internationellt. Hon tror att fröet såddes för att hon sett filmen ”Curly Sue” – där en kvinnlig advokat verkade vara väldigt självständig och hade pengar så hon klarade sig. Hemifrån kom nog också en förväntan om att studier och ett ”bra” jobb var det enda alternativet. Trots att hennes föräldrar egentligen aldrig uttryckte den förväntan reflekterar hon ändå över att den alltid fanns där outtalad.
– Jag har varit ganska prestationsfokuserad, utan att jag vetat om det tror jag. Jag har alltid haft planer för allting jag ska göra.

Efter studenten sökte Negin till juristlinjen för att följa sin plan. Hon tog examen och fick jobb på en advokatbyrå där hon inte stannade speciellt länge innan hon sökte sig vidare till Utrikesdepartementets (UD) Diplomatprogram. När hon hamnade i en tjänst hos UD där hon fick jobba med mänskliga rättigheter internationellt trodde hon att hon hittat sitt drömjobb.
– Jag pratade om vad alla andra länder gjorde fel, hur de bröt mot mänskliga rättigheter. Men sen när det började hända saker på hemmaplan i Sverige kände jag mig frustrerad över att jag inte gjorde något här hemma.

En kollega till Negin fick en tjänst på Fryshuset och de bokade en lunch för att prata om en projektanställning som Fryshuset hade ute som hennes kollega tyckte hon skulle söka.
– När jag klev in på Fryshusets café och hörde arabisk musik i högtalarna kände jag i hela kroppen att shit vad härligt. Det här känns hemma.

Och Fryshuset blev också hemma för Negin. Idag har hon bytt ut den där första projektanställningen till biträdande VD. I sin roll leder Negin projekt som är en del av Fryshusets långsiktiga mål, men hon går även in i en del mer brådskande ärenden. Några av hennes ansvarsområden är Fryshusets digitala utveckling, juridiska frågor och opinions- och påverkansfrågor.

Negin motiveras av att försöka hitta ett språk så att fler personer och branscher kan förstå varandra – som en översättare.
– Många gånger ser jag att vi står alla på varsitt håll och uttrycker oss men vi kan inte förstå eller höra varandras språk och då faller budskapet. Det motiverar mig att få vara med och försöka koppla ihop de olika språken så att vi faktiskt kan prata och mötas. Det ser jag ofta bland våra unga när de träffar politiker. Hur ungas röster inte kommer fram för att man från politisk sida har svårt att förstå när unga uttrycker någonting. Du kan inte bara höra utan du behöver lyssna och vilja förstå också.

Som andra generationen invandrare har Negins drivkraft varit att “jag ska nog visa dem”.
– Jag inser att när jag var liten var jag livrädd för lasermannen som sköt invandrare, jag sprang sicksack hem från skolan. Det var det som satte sig i mig, att du är invandrare, du har ingen plats här. Jag blev väldigt revanschsugen och behövde visa att jag också kan, jag har också en plats.

För Negin är det viktigt att få jobba med samhällsförändring och samhällsförbättring. När hon känner att hon bidrar så får hon själv mening. Fryshusets värdegrund handlar om att positiv förändring och tron på att när vi vill människor gott och ger en chans till med rätt förutsättningar, kan i princip vem som helst förändra sitt liv och sin omvärld.
– Min drivkraft har tagit mig igenom massa saker. Men ett driv, en glöd och en eld kan man också bränna sig på, den varar inte hur lång tid som helst. Jag har ibland tänkt att om jag tar bort allt det där jag varit frustrerad över, allt jag vill ändra på, då har jag ingen drivkraft kvar. Vad är det då som ska ta mig framåt? Men om jag har kärleken som drivkraft, då behöver jag inte ha ett motstånd. Det är mer hållbart. Sakta men säkert försökte jag vända på det. Att komma in på Fryshuset där värdegrunden var så stark förändrade mig och mitt synsätt på djupet.

Idag är det Internationella kvinnodagen och Negin tycker att det är viktigt att vi lyfter just kvinnor.
– Vi tjejer och kvinnor har mycket krav på oss. Antingen uppfattas vi som för hårda, för mjuka, för mammiga, för kalla, tar för mycket plats, tar för lite plats. Jag tycker det är viktigt att lyfta att vi behöver ta bort allt det här “för” som läggs som ett lager och som ingen av oss vill ha. Det är sällan jag hör det om män. Hur kan vi bara få vara oss själva utan att vi är för mycket av någonting?

Negins tips till unga tjejer är att lyssna på sin inre röst och att jobba hårt för det du vill.
– Om du har personer som inte tror på dig, strunta i dem, fortsätt tro på dig själv. Hitta de personerna som du ser vill hjälpa dig att kratta din väg. Jag vågar nästan säga att alla som har hittat sin plats har också haft andra personer som krattat vägen. Det är ingen prestige i det, du behöver inte göra allt själv. Man krattar och de personerna har i sin tur också haft någon som krattat.

Foto: Niklas Ehlén