Story
plats Malmö

”Jag och några vänner pratade om vad vi kunde göra. Resultatet blev Femfight – en feministisk ungdomsgrupp. Jag kontaktade Fryshuset i Malmö för att se om vi kunde få tillgång till en lokal. Ett år senare har Femfight gått från att vara en idé till en verklighet som jag inte trodde var möjlig. Vi har växt till att bli en plattform där unga som är frustrerade över ett sexistiskt och ojämställt samhälle kan ta ut sin kraft i ett positivt samhällsengagemang.

Vi har bland annat varit ute i skolor och pratat om jämställdhet och haft sex talk (där vi kompletterar den bristfulla sexualundervisningen i skolan), arbetat för en festival fri från tafs och sexuella trakasserier på malmöfestivalen, försökt ta reda på vad som krävs för att fler killar ska engagera sig i jämställdhetsfrågor i projektet ”100 män till mars”, varit med Fryshuset på politikerveckan i Almedalen för att lyfta jämställdhetsfrågor och vunnit tävlingen Sveriges ungdomsentreprenörer i kategorin ”Årets samhällsförbättrare”.

Fryshuset har förändrat mitt liv. Att gå från att vara fylld med frustration för att världen ständigt ifrågasätter en till att dagligen få stöd av både vuxna och unga är enormt stort. Jag kom till Fryshuset och sa ”Jag vill förändra världen” och de sa “Okey, lets do it!”

Fler vuxna hade behövt ha den inställningen och tron på ungas berättelser. Många som är med i Femfight har på ett eller annat sätt upplevt diskriminering. Det är bra att fler och fler tar vittnesmålen, som bland annat 􀀇metoo belyste, på allvar. Det kommer helt klart ha en avgörande betydelse för vårt samhälles framtida jämställdhetsarbete.

Jag hoppas att nästa generation får ta del av en värld där man inte blir begränsad av sitt kön, etnicitet, religion med mera och att Femfight med hjälp av Fryshuset kan påverka vårt samhälle i en positiv utveckling.

Alla unga förtjänar en plats som Fryshuset och för alla som under livet känner en frustration eller ett driv så är Fryshuset som att komma hem.”