Sofia Hegner, 50 år, utbildade sig till kognitiv psykoterapeut och började arbeta på ett behandlingshem för unga tjejer med kriminalitets- och missbruksproblematik. När hon arbetat på behandlingshemmet i tre år flyttades det till en annan stad, vilket gjorde att hon behövde ge sig ut på jakt efter ett nytt jobb.
– Det var faktiskt min sambo som tipsade om en annons på Fryshuset som passade mig som handen i handsken. I maj är det redan åtta år sen jag fick jobbet här.

Idag arbetar hon som verksamhetschef för Fryshusets avhopparverksamheter Passus och Exit. På Passus hjälper Sofia och hennes kollegor människor att lämna kriminella nätverk och kriminella livsstilar. Genom ett 18-månadersprogram, där det finns en personal tillgänglig alla dygnets timmar, går klienterna i terapi och får hjälp med sysselsättning, fritidsaktiviteter och ett tryggt boende. Passus hjälper även klienterna med social färdighetsträning och skuldsaneringsupplägg.

På Exit hjälper Sofia människor som vill lämna högerextrema- och vit makt miljöer. Här ser programmen olika ut, där upplägget inte är en viss tid eller visst antal gånger, utan hjälpen anpassas utifrån klienten och de finansiella förutsättningar Exit har.

Ingen dag är den andra lik. Ena dagen arbetar Sofia klientnära med människor som vill lämna kriminella och radikala miljöer, andra dagen sitter hon i möte i Norge för utveckling av avhopparverksamheterna där. Förutom arbetet med klienterna är hon även ansvarig för helheten av ekonomi, personal och arbetsmiljö.
– Men det är hos målgruppen som jag trivs bäst, att hela tiden få arbeta nära klienterna.

Personalteamet består av allt ifrån psykoterapeuter, anhörigterapeuter och socialpedagoger till drogbehandlare, administrativt ansvariga och programledare i påverkansprogrammet “Kriminalitet som livsstil”.
– Oavsett utbildning så får man inte glömma fingertoppskänslan som behövs när man jobbar med vår typ av målgrupp. Jag har en väldigt bra arbetsgrupp som med sina egna erfarenheter och bakgrunder hjälper klienterna i arbetet mot ett bättre liv. Jag är stolt över min personal, de gör ett otroligt arbete. När vi frågar våra klienter hur de upplever oss säger de ofta att vi är äkta.

Något som motiverar Sofia är att se när människor utvecklas och att kunna hjälpa fler till ett nytt sätt att leva.
– Mina allra bästa minnen, och förhoppningsvis kommande minnen, är när klienterna har gjort klart sina 18 månaders behandlingsprogram. När de på avslutningssamtalen tillsammans med socialtjänsten berättar om den dag de klev in på Passus och den dag de klev ut. Det är ljuv sång att höra hur de upplevde det när de kom in med ett liv i misär och ut som lyckliga och tillfreds med livet. Det är då jag blir påmind om varför jag går till jobbet varje dag.

I framtiden hoppas hon att man i större utsträckning ska se Passus och Exit som självklara avhopparprogram när socialtjänsten behöver hjälp med sådana ärenden, oberoende av vart man befinner sig i landet. Hon vill att det ska finnas en trygg finansiering och att det inte ska spela någon roll om man bor i Malmö eller Fagersta för att få hjälp som avhoppare.

– Vi vill vara det självklara alternativet och finnas på flera platser. Forskare från Lunds Universitet har gjort en utvärdering av Passus som avhopparverksamhet som kan vara rolig att kika på. Den heter ”Ett smörgårdsbord av möjligheter” och är precis det vi vill visa på, att samhället är som ett smörgårdsbord, där möjligheterna är obegränsade.