Världens yngsta miljöaktivist
"Det var några ungdomar i USA som vägrade gå till skolan på grund av skolskjutningar, då var det någon jag kände som sa: tänk om man skulle göra det fast för klimatet"
Namn: Greta Thunberg
Ålder: 16 år (född 2003)
Vad gör hon?: Greta är en aktivist för miljön. Hon inledde en sittstrejk utanför riksdagshuset varje vardag fram till riksdagsvalet 2018, hennes syfte var att få politiker att satsa mer på miljön. Än idag strejkar Greta varje fredag, resten av dagarna går hon i skolan. Hon har fått människor världen över att ansluta sig och har på så sätt skapat en rörelse.
Vad gjorde hon på Fryshuset?: Blev tilldelad Anders Carlberg minnespris, utsedd till “Årets unga förebild”.
Andra utmärkelser: Bland annat utsåg Time Magazine Greta till en av de 25 mest inflytelserika tonåringarna 2018, och Världsnaturfonden WWF nominerade henne till “Årets unga miljöhjälte”.
Intressant tanke, att eftersom de vuxna skiter i vår framtid (alltså klimatet) så kan vi lika gärna också göra det (med skolan, om vi inte har en beboelig planet, vad är då meningen med att gå i skolan?) Hur väcktes denna idé hos dig?
– Det var några ungdomar i USA som vägrade gå till skolan på grund av skolskjutningar, då var det någon jag kände som sa: tänk om man skulle göra det fast för klimatet? Då nappade jag på den idén och försökte få folk med mig, men det var ingen som ville. Så jag fick göra det själv.
Varför valde du just att skolstrejka?
-För jag ju inte har någon rösträtt. Skolan är obligatorisk och vi har skolplikt i Sverige. Att skolstrejka är ett sätt att göra min röst hörd.
Vilken roll hade sociala medier för spridningen av ditt budskap?
-Jag använder dem mycket när jag försöker nå ut till människor. De har haft väldigt stor betydelse tror jag. Människor håller mycket på med sociala medier nu så det har hjälpt till med spridningen. Idag är det folk över hela Sverige som har anslutit sig, och även i världen.
Hur känns det att du haft så stor påverkan på många människor?
-Det känns väldigt häftigt. Man är aldrig för liten för att göra skillnad.
I och med att även dina föräldrar tagit ställning i klimatfrågan, de har till och med släppt en bok där de skriver om det, hur såg de på att du strejkade? Blev de stolta?
-Jag vet inte, en förälders plikt är ju att få sitt barn till skolan så de blev nog inte så glada över det. Men de förstår varför jag gör det, och de kan inte stoppa mig från att göra det. Nu går jag i alla fall i skolan alla dagar förutom fredagar.
Tror du att det här modet och passionen du visade prov på när du skolstrejkade finns inom alla människor? Finns en “Anders Carlberg-anda” inom alla människor?
-Ja det tror jag. Det är bara att hitta den – för den finns hos alla. Om det är något man verkligen brinner för så kan man engagera sig i det. Det är speciellt viktigt att som ungdom engagera sig i något och försöka göra skillnad. Tyvärr gör inte tillräckligt många det idag.
Text: Saga Sellin, elev på Fryshusets gymnasium, för skoltidningen
Foto: Simon Engholm, elev på Fryshusets gymnasium, för skoltidningen