Kunskapsdag med fokus på anhöriga till unga i våldsbejakande extremism

FRAMSKJUTEN; nytt datum för kunskapsdagen kommer inom kort!

Fryshuset och Rädda barnen bjuder in till ANHÖRIG FÖR LIVET – en kunskapsdag och filmvisning med fokus på anhöriga till unga i våldsbejakande extremism, hur de kan användas som en resurs och hur samhället kan stötta dem.

Kunskapsdagen kommer innehålla filmvisning, eftersamtal, paneldiskussioner och erfarenhetsutbyte mellan alla deltagare på plats. Vi får ta del av senaste forskningen, lokala insatser och presentation av hur olika organisationer arbetar för att stärka anhöriga.
Under kunskapsdagen visar vi även två filmer – den kritikerrosade dokumentären Children of the Enemy i regi av Gorki Glaser-Müller som handlar om en anhörigs kamp för sin dotter och hennes barn som fastnat i våldsbejakande islamistiska miljöer samt den animerade kortfilmen Vänd oss inte ryggen i regi av Maria Bolme, som bygger på verkliga berättelser från anhöriga till barn som dragits in i högerextrema miljöer. Efter filmvisningen möter ni anhöriga, filmskaparna och yrkesverksamma i organisationer som stöttar anhöriga.

I Malmö och Stockholm hålls det även endast filmvisning med eftersamtal under kvällen kl 18-21.

I Helsingborg hålls det endast filmvisning med eftersamtal kl 18-21.

I Sverige lever flera tusen personer i ideologiskt extrema och våldsbejakande sammanhang. Om vi utgår ifrån att varje person som anslutit sig till våldsbejakande miljöer har två anhöriga (förälder, syskon, nära vän osv) som vill hjälpa sin släkting att lämna den miljön så ger det minst 6 000 personer som kan utgöra en viktig motverkanskraft. De är också ofta de anhöriga som tidigt ser tecken på antidemokratiska tankemönster och radikalisering. Samtidigt känner de anhöriga ofta en känsla av skuld, skam och maktlöshet över situationen.

Vi vet att anhöriga är en viktig resurs. Men de behöver stöd och verktyg. Dagen syftar till att diskutera hur anhöriga kan få stöd så att de i sin tur kan stötta sina anhöriga och på så sätt bidra till att motverka våldsbejakande extremism.

Anhörig för livet kommer ha tre nedslag denna höst:
Malmö 24/11 – Kunskapsdag kl 9-15.30 med filmvisning och eftersamtal.
Kl 18-21 endast filmvisning med eftersamtal.
Helsingborg 25/11 – kl 18-21 filmvisning med eftersamtal
Stockholm 29/11 – Kunskapsdag kl 9-15.30 med filmvisning och eftersamtal.
Kl 18-21 endast filmvisning med eftersamtal.

Allt är kostnadsfritt och vi bjuder på lättare lunch och fika i pauserna.

För att anmäla dig eller för mer information om tid och plats vänligen maila till: boka.anhorigforlivet@fryshuset.se

Arrangemanget är ett samarbete mellan Fryshuset och Rädda Barnen med ekonomiskt stöd från Center mot våldsbejakande extremism och Allmänna Arvsfonden.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår