From Street to Court

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2020-10-9
verksamhet Fryshuset Basket

Storyn om Fryshuset Baskets unga herrlag är lika mycket storyn om Fryshuset. Det är en berättelse om en grupp unga individer, deras kraft och kämparglöd, och passionen som får dem att ta sig framåt, uppåt. Ett ungt lag med många inhemska spelare, utan importerade proffs, som hämtar kraft och gemenskap från hela Storstockholm. Tillsammans skapar de ringar på vattnet och ekon i orten.

Huvudstadens enda representant i Basketsveriges högsta liga heter Fryshuset Basket. Resan började för fem år sedan, då Choukri Khotar – husbykille, entreprenör och sedan många år tillbaka chef för Fryshuset Basket – bestämde sig för att ta vårt unga herr- och damlag hela vägen upp i högsta ligan. Ett kontroversiellt beslut, då ingen annan klubb har gjort ett liknande ligauppehåll på sju år, med målbilden att komma tillbaka med många unga, inhemska spelare, utan importerade proffs.

”Planen var att kliva upp i SBL efter fem år, Fryshusets herrlag tog sig dit på tre. Så vi ställer om och växlar upp. Som vi gör när någonting är viktigt för våra unga.” Säger Choukri Khotar.

Att ta sig an utmaningar som för omvärlden kan verka omöjliga är inte något nytt varken för Choukri eller Fryshuset. När man har som ambition att skapa en basketverksamhet som kan se, förstå och utveckla alla unga individer, särskilt de som ingen annan tror på, så krävs det bland annat att man går in i områden där andra föreningar har svårt att gå runt ekonomiskt. Där det krävs mycket av föreningen och ledarna på plats för att unga i området ska få möjlighet att hitta sin basketpassion utöva basket.

”Jag ser en otrolig styrka och förmån i att Fryshuset och vår basketförening har ett särskilt fokus på att se och möjliggöra för en grupp unga som många gånger inte får de möjligheterna. Det finns fullt av dolda talanger runt om i sthlm som aldrig upptäcks. Vi kan ge dem en plats att växa och utvecklas på.”

Fryshuset basket och många med oss, föreningar som bedriver verksamhet i orterna, är en stor anledning till att Svensk Basket fick priset som den mest integrerade idrotten. Fryshuset baskets upptagningsområde inkluderar idag större delen av södra Stockholm.

”Vi har en otroligt diversifierad verksamhet full av olikheter, perspektiv och identiteter. Från spelare till coacher. Mixen och bredden är vår största styrka, och en av de främsta anledningarna till att vi idag kan ta steget upp i högsta ligan. ”

Fryshusets resa till toppen är både krokig och brokig. Fryshuset bidrog tidigare med spelare till bland annat 08 Stockholm, KFUM Söder, och Capitals men det här är första gången som Fryshuset Basket går upp i ligan.  När föreningen lanserade ambitionen och satsningen var söktrycket och intresset för att spela i Fryshuset Baskets herrlag enormt.

”Troligtvis på grund av en kombination av många spelare i egna led som inte slutar och som vill växla upp, och föreningens rykte av att ha högkvalitativ verksamhet med kompetenta coacher. Och vår nya coach Marko Milatica  gjorde ingen besviken. Extremt engagerad och dedikerad, lyckades han få det här gänget av duktiga, unga talangfulla killar att gå ihop och jobba tillsammans som ett lag, och prestera över all förväntan.”

Med många spelare från sin egen ungdomsverksamhet, blir laget från Fryshuset Basket ett av högsta herrligans yngsta, och dessutom ligans enda Stockholmsrepresentant.

”Hur det känns? Fantastiskt! Vi gick upp för att våra unga talangfulla spelare, behövde en plattform där de kan få möjlighet att spela på en högre nivå, och utvecklas i sin karriär, samtidigt som de får möjlighet att visa upp sig och sin talang för talangscouter och liknande. Många av våra spelare har inte det kontaktnät som krävs för att kunna klättra vidare. Nu står herrarna redo. För nya utmaningar och möjligheter.” avslutar Choukri Khotar.

Ta chansen och följ våra herr- och damlag när de klättrar i Svenska Basketligan och Basketettan. Säkra ditt säsongskort för 2020/2021 redan idag genom att klicka här!

Genom att köpa säsongskort stöttar du vår klubb och blir en del av vår familj, och du får möjlighet att gå på samtliga matcher som spelas av Fryshusets herr- och damlag i Fryshuset. Med hänsyn till corona-restriktionerna kommer vi i nuläget bara kunna erbjuda 50 platser varje match. Inför varje match lottar vi ut platserna bland dem som köpt säsongskort. Så fort restriktionerna släpps så är alla varmt välkomna!

 

Instagram: @fryshusetbasket; @fryshusetsthlm; @fryshuset
Facebook: Fryshuset Basket, Fryshuset Stockholm, Fryshuset

Fotograf: Lukas Meijer

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår