Skolköket- en del av Fryshuset, delar ut 7000 portioner med mat i Järva med stöd från Radiohjälpen och i samarbete med ICA Stiftelsen

Skolköket, en del av Fryshuset, samarbetar med Radiohjälpen och ICA Stiftelsen i ett projekt att dela ut 7000 kostnadsfria matlådor under sommaren 2020. Syftet är att tillgodose utsatta människor med mat i samband med Covid-19 samtidigt som sysselsättning för unga möjliggörs.

I samband med coronapandemin ser vi hur utsattheten i Järva ökar. Akut ekonomisk utsatthet till följd av förlorade inkomster parallellt med oro och smittspridning. Vi möter dagligen, unga och äldre, som plötsligt har svårighet att säkerställa ett mål mal om dagen.

-Det är därför det är så viktigt att bistå med mat. Samtidigt kommer vi att sysselsätta unga som får en chans att tjäna en slant och få lite arbetslivserfarenhet på sitt CV, säger Herman Rasmuson som är verksamhetsutvecklare för Skolköket på Fryshuset i Husby.

Maten kommer att lagas på Fryshuset i Husby med ledning av Skolkökets kock Mambona Bojang. Ungdomarna kommer att bistå med matlagning, paketering och märkning samt medverka på plats. Utdelning kommer att ske med hjälp av Skolkökets egna foodtruck i Husby, Tensta och Rinkeby med start 18 maj till slutet av juli.

-Maten skall lagas för en bred massa och ska vara god, näringsrik och mättande säger Mambona som har bakgrund som kock och köksmästare.

ICA Supermarket Husby kommer att bistå med frukt och grönsaker som också kommer att delas ut, tack vare Skolkökets hållbarhetsprojekt tillsammans med ICA stiftelsen. Matlådorna kommer att serveras kalla och vi kommer att följa regler runt hygien och avstånd för att minska smittspridning i köer och undvika folksamlingar.

Foodtrucken kommer att vara på följande platser, med start i Husby måndagen den 18 maj till slutet av juli:

Måndag-fredag

Husby -12:00-12:45,  Lofotengatan 41

Rinkeby -13:00-13:45, Rinkebystråket 53

Tensta -14:00-14:45, Taxingegränd 10

Om Skolköket

Är sedan 2018 en del av Fryshuset i Husby. Skolköket värnar om nyttig och vällagad mat och erbjuder en trygg och inspirerande miljö där barnen får äta med alla sinnen. Fryshuset grundskola Västra i Husby har elever som representerar en bred mångfald med bakgrund från 30 olika länder. Skolköket är mer än ett skolkök genom sin matlagning, foodtruckverksamhet, catering, och svinnhantering av frukt och grönt genom hållbarhetsprojektet tillsammans med ICA Supermarket Husby. Ett annat verksamhetsben i Skolköket är att sysselsätta unga med en mer meningsfull fritid som leder till ökad självkänsla, arbetslivserfarenhet och ett CV för framtida anställning eller entreprenörskap.

Våra samarbetspartners:

ICA Stiftelsen, Radiohjälpen, ICA Supermarket Husby

Presskontakt: Skolköket, Mathjälpen

herman.rasmuson@fryshuset.se

Konsumentkontakt mat:

mambona.bojang@fryshuset.se

 

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.