En jul- och nyårshälsning från Fryshuset

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2020-12-22

Vi vet hur viktig vår verksamhet är för våra unga. Därför är vår utgångspunkt att, så långt som det är möjligt, ställa om istället för att ställa in. 2020 har varit ett år som har bjudit på många utmaningar, men där vi också har fått se fantastiska lösningar. Här nedan kommer ett axplock av händelser under året:

Under våren och sommaren delades vi ut mer än 30 000 matlådor till behövande inom flera av våra verksamheter. Skolköket Husby delade ut matlådor i Järva-området, där vi också hade också unga informatörer på plats som delade ut corona-information på flera olika språk.

I Malmö och Stockholm delade Barn till Ensamma Mammor ut matlådor till familjer sina verksamheter.

Våra gymnasieelever fick i Hammarby sjöstad fick under våren möjlighet att hämta matlådor när undervisningen bedrevs hemifrån.

I Malmö har vi delat ut 13 000 matlådor till unga vuxna. I Malmö har vi också under årets kalla månader fått möjlighet att ge ett 20-tal unga hemlösa tak över huvudet.

Under sommaren kunde vi tillsammans med Beredskapslyftet erbjuda 1000 unga sommarjobb inom olika områden, i Hammarby sjöstad, Skärholmen och Husby. I arbetsuppgifterna ingick stadsodling, arbete i storkök, eventplanering och utbildningar i personlig utveckling och entreprenörskap. Syftet var att erbjuda jobb till unga som hade blivit av med sina sommarjobb på grund av coronakrisen.

Det nystartade Fryshuset i Helsingborg har nu varit igång ett år med stöd av finansiering från näringsliv, föreningar och privatpersoner från Helsingborg.

D e D är en ny verksamhet som finns i Malmö, som trygghetsvandrar och skapar relationer med unga ute på stan. Med hjälp av multikompetenta team får de unga hjälp med både socialt stöd och att söka till studier och jobb.

Fryshuset Baskets herrlag spelar från denna säsong i Svenska Basketligan, och det är första gången som Fryshuset Basket som lag är uppe i högsta ligan.

Unga Fredsbyggare har gjort en film med titeln ”Vårt Sverige” där unga fick möta Morgan Johansson och prata om fred i Sverige.

Teater Fryshusets föreställning ”Om jag säger något blir det bara värre” handlar om ungas nätvardag. Föreställningen erbjuder en unik inblick i ungas digitala liv. Projektet görs i samarbete med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias Stiftelse.

We Change är en hållbarhetsturné som i år fick bli digital. Elever från åtta skolor spridda över landet deltog och kom fram med nya innovativa idéer och förslag på hur man kan påverka samhället i en hållbar riktning.

Softspot är ett digitalt rum för unga mellan 13-18 år, som skapats för att stärka och peppa unga med råd och tips kring välmående, jobb, skola och framtid. Projektet har pågått under hösten.

I Kalmar startade Folkhögskolan en ny inriktning som heter ”Grön näring”. Utbildningen är till för att deltagarna, utan att ha någon tidigare erfarenhet, ska få nödvändig kunskap och praktisk erfarenhet för att kunna arbeta inom grön näring.

Anders Carlbergs minnespris 2020 delades i år ut till Jason Diakité – årets påverkare; Deqa Abukar och Amal Said – årets revanschister; Ibbi Chune Jogestrand – årets unga förebild; samt postumt till Gösta Vestlund (1913 – 2020) för livsgärning.

”Mitt uppkopplade liv” heter rapporten som vår verksamhet Ungdomar.se har varit med och tagit fram. Där har unga tillfrågats vad de tycker om att vara uppkopplade och hur livet skulle kunna bli bättre online.

Det har givetvis hänt mycket mer… Det här är som sagt bara ett axplock.

Året går mot sitt slut och vi vill tacka alla som har stöttat oss eller deltagit i våra verksamheter! Tack till alla elever, föräldrar, lärare och medarbetare på våra skolor som har kämpat på. Ett stort tack till alla våra besökare, vänner, sponsorer, samarbetspartners och medarbetare – tillsammans har vi bidragit till att ännu fler unga får växa och utvecklas.  

God jul och ett gott nytt år önskar Fryshuset!

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår