Unikt samarbete för säkrare badplatser ger unga sommarjobb

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2021-6-23
plats Husby

Goda förebilder räddar liv är ett samarbetsprojekt mellan Fryshuset, Svenska Livräddningssällskapet (SLS) och Upplands-Bro kommun, med syftet att förebygga drunkningsolyckor och bidra till ökad kunskap om vattensäkerhet bland ungdomar och unga vuxna.

– Förra sommaren miste en tioårig flicka livet i en tragisk drunkningsolycka vid ett obemannat friluftsbad i Botkyrka. Ur den händelsen sprang det en idé om att vi borde kunna göra något tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet och en kommun för att förhindra fler olyckor. Tillsammans med Upplands-Bro kommun och SLS kan vi nu förverkliga vår idé, och samtidigt jobba med att stärka unga individer samt bistå med livsviktig kunskap, säger Pola Ali, verksamhetschef Arbete och entreprenörskap vid Fryshuset i Husby.

Enligt en studie som Karolinska Institutet har publicerat nyligen tillsammans med SLS, har 440 drunkningstillbud registrerats årligen under de senaste fem åren, och drygt hälften av dessa fick dödligt utfall. Flickan är en del av den statistiken. Det finns cirka 2 700 friluftsbad i landet och idag är endast 19 av dessa bemannade med någon form av personal med uppgift att tillgodose säkerheten i, på och vid vattnet.

Goda förebilder räddar liv är ett pilotprojekt som syftar till att förebygga drunkningsolyckor och bidra till ökad kunskap om vattensäkerhet bland ungdomar och unga vuxna. Samtidigt möjliggör det till nya karriärvägar för unga över 18 år genom att utbilda och placera ut livräddare och badvärdar på ett friluftsbad i Upplands-Bro kommun.

– Vi ser gärna det här som början på ett långvarigt samarbete. Projektet innehåller två viktiga delar. Förutom att det här kan rädda liv, så ger vi också chansen till ungdomar att få en bra utbildning och ett spännande sommarjobb, säger Maria Palm, avdelningschef Fritid, och Glenn Kronholm, badmästare, vid Upplands-Bro kommun i ett gemensamt uttalande.

– Det är vår övertygelse att de flesta drunkningsolyckorna går att förebygga. Tillsammans kan vi utgöra den kraft som leder till att Goda förebilder räddar liv! Håll utkik efter de rödklädda badvärdarna vid Lillsjöbadet i Kungsängen i sommar. De svarar gärna på frågor om badvett och vattensäkerhet, säger Mikael Olausson, områdesansvarig Säkerhet vid Svenska Livräddningssällskapet.

Badvärdarna, som utbildats av SLS, kommer att bemanna Lillsjöbadet i Upplands-Bro under fem veckor, onsdag till söndag, klockan 12.00-16.00, från och med 7 juli till och med 8 augusti. Deras primära uppgift är att förebygga drunkning och andra olyckor på en begränsad del av badområdet. Dagar med dåligt väder kommer badvärdarnas fokus vara att söka upp ungdomar i området för att informera om vattensäkerhet.

Kontakt

Pola Ali, verksamhetschef Arbete & Entreprenörskap, Fryshuset i Husby,
073-950 23 48, pola.s.ali@fryshuset.se

Mikael Olausson, områdesansvarig Säkerhet, Svenska Livräddningssällskapet,
076-941 14 65, mikael.olausson@sls.a.se

Maria Palm, avdelningschef Fritid, Upplands-Bro kommun,
08-581 690 94, maria.palm@upplands-bro.se

 

Svenska Livräddningssällskapet (SLS) är en ideell organisation som bildades 1898, och är en del av International Life Saving federation (ILS). Organisationens ändamål är att propagera för ökad vattensäkerhet, verka för ökad kunskap om livräddning samt att främja simkunnigheten hos allmänheten. www.svenskalivraddningssallskapet.se

Upplands-Bro Kommun ligger i hjärtat av Mälardalen och är en av regionens mest natursköna kommuner. I kommunen bor drygt 30 000 invånare. Här finner du 13 mil stränder och en skärgård med närmare 50 öar. På en halvtimme kan invånare i vår kommun byta den fridfulla, lantliga idyllen mot pulserande storstadsliv i centrala Stockholm. www.upplands-bro.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår