Värmestuga ung

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2019-9-30
plats Malmö

Inför vintern 2018/19 ökade en ny grupp hemlösa i Skåne, unga vuxna. Det ledde till att Fryshuset i Malmö öppnade dörrarna till Värmestuga ung, en möjlighet för unga i hemlöshet att sova under tak och få en bit mat. Verksamheten var välbesökt och under perioden 7 januari till 30 april hade värmestugan totalt 3789 besök, 1797 nattvilor och 3200 portioner mat serverades till besökarna.

Att vara hemlös leder till ett utanförskap, inte minst socialt. Fryshuset har, under arbetet med Värmestugan, mött många unga som levt i ett utanförskap under en längre tid, många var inte ens 18 år när de började leva ”på gatan”. Många har accepterat att de står utanför samhället och vissa beskriver sin tillvaro som att ”man lever dag för dag”. Många unga saknar gemenskap, tillhörighet och att vara del av ett socialt sammanhang. 

 – Värmestugan blev en slags knutpunkt för Malmös unga som lever i utsatthet, vissa besökte Värmestugan varje kväll och vissa kom sporadiskt för att bo och äta. Många unga fick nya vänner och delade berättelser samt erfarenheter, de blev ett socialt stöd för varandra, berättar Aida Al Akrawi på Fryshuset i Malmö.

Vinter är snart här igen och situationen för hemlösa unga har inte blivit bättre. Önskan är att Fryshuset ska kunna fortsätta med Värmestuga ung. Där man kan fånga upp unga som lever i utsatthet, se deras behov och hjälpa dem att hitta rätt väg. 

Partners till Fryshuset i verksamheten Värmestugan ung har varit Röda korset Malmökretsen, Skåne Stadsmission, Rädda barnen Region Syd, Svenska Kyrkan, Svenska Röda korset, Ensamkommande Förbund Malmö, Malmö Stad. 

Se hela redovisningen av projektet här. Vill du veta mer så kontakta Aida Al Akrawi på Fryshuset i Malmö, aida.alakrawi@fryshuset.se

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår