Hur känns det nu efter du gått DPC? Har det varit givande?

Ja, man tänker på ett helt annat sätt, man har fått nya termer för saker och ting och saker att tänka på när det kommer till många olika punkter i samhället. Man ser saker på ett annat sätt. Jag märker stor skillnad i vardagen.

Utbildningen var skitbra, väldigt uppskattad av alla som gick den. Det var härligt att åka bort, att vara ute i naturen. På kvällarna satt vi kvar och diskuterade, du går inte hem, du sitter kvar och pratar om det. Du är borta, du behöver inte tänka på något annat.

Varför tycker du att DPC är viktig att lära ut?

Man kan testa den direkt på verkligheten, man hamnar i såna här situationer hela tiden i livet. När man gör rollspel om situationer som vi fick göra lär man sig tänka om dom, så att när man väl hamnar där är det inte första gången. Man växer verkligen. Ser saker ur ett nytt perspektiv med ny kunskap. Det är väldigt givande, och särskilt i personliga relationer tror jag. Man har nytta av det hela tiden, inte bara i arbetslivet.

Har något av det du lärt dig varit särskilt värdefullt när du mött unga?

Isberget, förståelsen för det som håller konflikten vid liv. Varför saker kan bli större och större. Även om man löser problemet så kvarstår det under ytan. Man kan tänka på isberget i olika sammanhang, det finns med hela tiden.

Man får med sig en verktygslåda i hur man möter unga, man förstår dom lite bättre och hur man bemöter dom. Man har mer respekt och förståelse för vissa situationer de befinner sig i. Man tänker på ett annat sätt, det är lätt att bli känslokall när man har varit i samma situation men när man går ut från det och kollar på hur det ser ut på riktigt, då kan man nå ungarna på ett annat sätt. Så att det har hjälpt mig jättemycket.

Hur tycker du man ska använda den här metoden generellt, i Sverige?

Man kan lära ut den först, så kan man se hur människor använder den och deras tolkning av den. Jag tror det skulle vara en positiv skillnad man skulle märka.

Vad vill du göra i framtiden? Hur vill du använda modellen?

Skulle kunna tänka mig bli DPC-coach, faktiskt.

Zak jobbar annars som uppsökande coach på Fryshuset.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.