Anders Carlbergs minnespris 2020 – Årets påverkare
Intervju med Jason Diakité.
Hur känns det att ha utsetts till årets påverkare?
– Oväntat men väldigt kul. Vilken ära att förknippas med Anders Carlbergs namn och med Fryshuset.
Vad ligger bakom ditt engagemang?
– Framför allt har min röst hörts som rappare och när jag har skrivit låtar. Jag har försökt hitta det som känns mest angeläget och viktigast för stunden. Tyvärr, men att inte vara vit i Sverige har visat mig att vi måste prata om barriärer, hinder och förtryck. Saker som både jag själv, min familj och mina vänner har fått erfara. Det är det som känns viktigt för mig, och som ligger bakom mitt engagemang. Sedan har mina föräldrar fostrat mig, och det talades mycket om antirasism hemma. Min pappa har varit organiserad i den antirasistiska rörelsen, så det är en viktig del av min bakgrund. Men medan han använder sig av lobbying, använder jag mig av rapmusik.
Vad betyder Fryshuset för dig?
– Jag har varit på Fryshuset många gånger och spelat. Om jag hade bott i Stockholm som yngre, hade jag nog hängt mycket här. Då hade jag kanske gått i skolan här och haft musikerna Aron Ferry och Damon Frost som lärare. Att det ens finns ett hiphopgymnasium! Många som gick i Fryshusets hiphop-gymnasium har sedan blivit tongivande artister. Jag känner stor respekt och tacksamhet för det. Så även om jag själv aldrig gick där, så är det viktigt att det finns något för alla unga. Unga behöver en fristad och en välkomnande plats för sin kreativitet. Fryshuset fyller en funktion som ligger bortom det som kommun, landsting och stat velat åstadkomma.
– Fryshuset är också ett testamente till ”community building”, det vill säga där människor själva skapar de platser och sammanhang de behöver. Det som Anders Carlberg gjorde kommer fler att behöva göra. Det går knappt att förstå hur otroligt viktigt det är för unga. I Malmö till exempel finns Hela Malmö, som är något liknande. Många har inspirerats av Fryshuset, och många viktiga personer har passerat Fryshuset.
– Anders Carlberg ville avprogrammera nynazister. Där jag växte upp fanns det fler flera skinheads än hiphoppare. Nu är det tvärt om. Det var tufft att Fryshuset gav sig på en sådan utmaning. Att se människan bakom bomberjackan, kängorna och de yttre attributen. Det kräver en stor humanitet. Att springa eller slåss var annars det som gällde när jag var ung.
Vad tycker du att du har för ansvar som offentlig person i att lyfta viktiga frågor?
– Jag har ett personligt ansvar att vara sann mot mig själv. Det innebär att skriva och uttrycka grejer som jag faktiskt tror på. Vi artister är ju inte som folkvalda politiker. Att vara ärlig med mig själv och medmänsklig i mitt uttryck är viktigt för mig. Jag har aldrig varit engagerad i organiserad antirasism, jag är ju artist. Jag försöker befria mig från känslan att jag måste skriva om vissa ämnen, utan vill kunna hitta och tillåta mig att känna glädje. Det ger mig energi, och nu är det viktigare än på länge.
Vad har du själv för förebilder?
– Mina föräldrar är mina förebilder! De är jätteviktiga i mitt liv. Obama, är den förebild som tillkom senast, och i vuxen ålder. Han är som jag! Han visade hela världen att det är möjligt att göra något som aldrig gjorts förut. Och när folk ser att det är möjligt, så kommer det att hända igen. Musikaliskt har jag bland annat inspirerats av rapparna ADL och Mapei, men det finns så många fler jag har inspirerats av.
– Att ha förebilder var väldigt viktigt för mig som ung. Jag växte upp i ett vitt land i en vit stad. Jag minns fotbolls-VM 94, när Sverige vann brons – att det var så inspirerande att se Henke Larsson och Martin Dahlin – spelare som såg ut som jag! Kan dom kan jag, tänkte jag. Som ung finns en vilja att bli sedd av vuxenvärlden. Att bli inkluderad. Att få en möjlighet att bli lyssnad på. Jag kände mig inte sedd i skolan. Och att känna sig sedd är extra viktigt när du är liten.
Av allt du har gjort under din karriär, vad är du mest stolt över?
– Att jag lyckades skriva en bok (En droppe midnatt). Det projektet var stort, och jag är mycket stolt över att jag lyckades med det.
Om du fick göra en förändring i världen, vad skulle det vara?
– Det viktigaste just nu är att alla världens politiker inser att de måste ägna större delen av sin tid, energi och pengar på att skydda den här planeten. Deras attityd måste förändras. Att skydda vår planet måste komma först på listan för alla!
Text: Fryshuset
Fotograf: Stefan Tell
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016. Fryshuset önskar med Anders Carlbergs minnespris inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att alla kan påverka och göra skillnad i samhället. Läs mer om 2020 års pristagare här.