Story

– Jag blev så otroligt glad, men samtidigt chockad över att jag fått det här priset. Jag är så tacksam och hedrad, särskilt som det även finns så många andra fantastiska människor där ute som förtjänar att lyftas, säger Khaddi Sagnia.

Khaddi Sagnia är 27 år och bosatt i Göteborg. Khaddi är en av Sveriges främsta friidrottsstjärnor. Hon har åtskilliga SM-guld i längdhopp, ett SM-guld i 100 meter och har representerat Sverige i två OS. Men idrottskarriären har varit kantad av skador och motgångar, trots det har Khaddi alltid kommit tillbaka.

– Revanschist betyder för mig personligen att jag hela tiden utmanar mig själv att bli bättre än tidigare. Att jag jobbar hårdare för att gottgöra de misstag jag gjort. Om jag till exempel inte är riktigt nöjd med hur jag lagt upp min sidoträning under en träningsperiod, och sedan blir missnöjd under tävlingssäsongen, då tar jag revansch inför nästkommande säsong. Då pressar jag och utmanar mig själv för att göra jobbet bättre, säger Khaddi.

Tidigare i år släpptes barnboken Vilket hopp Khaddi! tillsammans med författaren Berhang Behdjou, som bygger på Khaddis uppväxt. Boken handlar om vägvalet Khaddi gjorde när hon valde bort fotbollen mot friidrott. Vad tycker hon själv är det bästa med friidrott, och varför borde fler unga testa på friidrott?

– Det bästa med friidrotten är att det är en sådan öppen och välkomnande sport. Du som individuell idrottare lär dig att utveckla och klara dig själv som person, då sporten innebär väldigt mycket eget ansvar. Du har ett team bakom dig, men det är ändå inte samma känsla som när du till exempel ingår i ett fotbollslag. Men det bästa med friidrotten är också hela den samhörighet och gemenskap som man blir en del av. Att få lära känna så många friidrottare, och får ta del av och lära sig om många olika kulturer, det är värdefullt och skapar en stark gemenskap, säger Khaddi.

Foto: Thomas Windestam

Intervju: Per Oknemark

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.