Story

Hur kom du i kontakt med Fryshuset?

Genom basketen, jag blev värvad redan 1979 och var den enda anställda i föreningen KFUM Söder Basket. Det här var till och med innan Fryshuset fanns. Föreningen växte men det fanns inga halltider i Stockholm. Sedan kom Anders in i bilden, han var byggbas och kände till fastigheter vilket gjorde att han hittade huset Cold Store i Norra Hammarbyhamnen. Namnet Fryshuset kommer från lokalen Coldstore, som var ett gammalt Fryslager. Där byggde vi en egen idrottshall! Hantverkarna som jobbade för oss höll på med musik och hade ingenstans att repa, så då byggde vi replokaler också. Så Fryshuset har hela tiden byggts utifrån människors passioner. Det var därför vi startade Fryshuset.

Vad har din roll varit under åren?

Jag jobbade med basketen i 15-20 år tills den dagen det blev för mycket. Jag spelade själv i landslaget, sökte GIH basketlinjen, coachade och jobbade med det. När jag var 24 år blev jag påkörd av en bil och då förändrades allt. Jag slutade på Fryshuset och var borta 7-8 år. Jag gick på Bosön och gjorde ett specialarbete om Fryshuset, en vision om ett allaktivitetshus för unga. Jag presenterade det för Anders och han gillade det! Jag kom tillbaka och var sponsoransvarig, sedan har jag varit städansvarig och verksamhetschef för våra passioner under 10 år. Sen har jag varit med och startat upp i Malmö, Borlänge men även Göteborg. Jag har haft många olika jobb här!

Vad har Fryshuset betytt för dig?

Jag blir alltid så rörd när jag får den frågan. Om jag hade vetat när vi startade fryshuset, att det skulle se ut som det gör idag, då hade vi aldrig vågat! Men vi hade sån entreprenörsanda. Anders gav en så mycket ansvar. Allt gick bara på känsla.
Jag var uppväxt i Rågsved som då kallades Drogsved. Av alla mina kompisar så gick det bra för dem som höll på med idrott, många av de andra lever inte idag. Anders betydde så mycket. Han gav oss självförtroende. Det har betytt allt. Anders var ju den som syntes utåt men jag var den som fanns i bakgrunden.

Hur ser du på Fryshuset framåt?

Vi kommer finnas på fler och fler platser, inte bara i Sverige. Vi blir bara mer och mer relevanta. De som har pengarna och mandatet måste bara förstå det och ha modet. Vi får ju jättemycket förfrågningar, vi har två fryshuset på gång runt om i landet. Det enda som begränsar oss är ju lokalerna och ekonomin. Viljan och behovet finns. Vi kan inte göra allt själva, vi är kittet mellan alla samhällsaktörer – när dom fattar det, då kommer vi lyckas.

 

Fryshuset fyller 35 år i år och det firar vi genom att lyfta fram personer som har haft stor betydelse för Fryshuset, ända ifrån starten 1984 fram till idag. Stiftelsen Fryshuset bedriver idag ett 50-tal olika verksamheter på flera orter runt om i Sverige. Här har unga möjlighet att utöva sina passioner, skapa och delta i ungdomsdrivna aktiviteter, utbildningar och arbete. Fryshuset arbetar också för att samhället ska ta ungas åsikter och idéer på allvar efter övertygelsen om att det bidrar till ett kreativt och lösningsinriktat samhällsklimat där vi vågar tänka nytt och hitta nya lösningar.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.