Jag vill kunna bidra med sånt jag är bra på men också kunna ta lärdomar av allt som finns i det här huset.

Hur länge har du jobbat på Fryshuset? 
– Jag började 7 maj så bara några veckor. Jag hoppade in i matchen direkt. Någonstans visste jag att jag skulle hamna här, då jag har en bra relation till Fryshuset, men jag kände att jag ville samla på mig andra erfarenheter för att komma hit med en annorlunda kompetens. 
 
– Att arbeta på Fryshuset är är väldigt kul och utmanande, men framförallt väldigt givande. De som jobbar på Fryshuset har valt det av en anledning och min anledning är egentligen att jag vill ta del av allt fryshuset gör. Jag vill kunna bidra med sånt jag är bra på men också kunna ta lärdomar av allt som finns i det här huset. Jag tycker om att påverka och göra skillnad. Det bästa med Fryshuset är att det speglar samhället som många utav oss lever i på bästa möjliga sätt. Men inte bara att det reflekterar samhället utan Fryshuset gör även olika insatser för att göra skillnad. 

Fryshuset, tillsammans med, Novare har gett 1000 ungdomar en möjlighet att få ett sommarjobb, trots rådande omständigheter. Berätta om verksamheten.

– Stockholms Stad brukar vanligtvis erbjuda ungdomar olika feriejobb, riktat mot gymnasieelever, men på grund av coronakrisen så har många av dessa arbetsmöjligheter fallit bort. När Stockholms stad gick ut med detta tänkte Fryshuset, tillsammans med Novare, att vi nog ska kunna skapa någonting för dessa unga. I alla fall en meningsfull sommar. 

Ungdomarnas arbete är uppdelat i tre olika block vilket gör att de, till skillnad från ett vanligt sommarjobb, får göra olika saker under deras tre veckor. Ett av blocken handlar om praktiska jobb då vissa fått arbete med en stadsodling samtidigt som vissa står i skolköket eller fiket. Vissa sommarjobbare arbetar på Fryshuset i Hammarby sjöstad medan andra är i Skärholmen eller Husby.

– Block 2 handlar om arbetsförberedande där vi har haft i åtanke vad många unga önskar att de lärt sig i gymnasiet såsom CV skrivning, presentationsteknik och entreprenörskap. Det tredje blocket handlar om inspiration och utveckling. Där har vi tagit in föreläsare från företag såsom Tre, SEB och Försvaret som kommer och pratar med dem unga samtidigt som de får tid till reflektion och diskussion.  

Tror du att det kommer ske något liknande nästa år? 
– Förhoppningsvis så gör vi något liknande nästa år. Det håller vi på att diskutera men vår ambition är självklart att kunna hjälpa 1000 ungdomar även nästa år och skapa möjligheten för en bra sommar. 

Text: Alicia Olén

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår