”Vi gör och fortsätter göra som vi har gjort. Lyssnar på de unga för det är de som formar
ungdomskulturen.”

 

– Första gången jag stötte på Fryshuset var när jag var anställd som fritidsledare på en ungdomsgård i Ludvika där jag bor. Just då pågick något som hette Fryshusandan som var ett sätt att utveckla ungdomsorganisationer i hela Sverige. Då var det Anders Carlberg och Raisa Lång Velasco som besökte vår ungdomsgård för att föreläsa. Direkt så gillade jag deras sätt att tänka och jag har alltid gillat hela Fryshusets sätt att tänka. Det stämmer bra in med mina värderingar om att skapa möjligheter för unga. När jag sedan fick höra att det var på gång att öppna Fryshuset i Borlänge var det helt självklart för mig att söka det jobbet, det kändes så jävla rätt! Det var i mars 2018 som jag började och jag är kvar än idag.

Vad gör ni för aktiviteter i Borlänge?
– Vi håller på med olika verksamheter lite efter vad de unga vill och är intresserade av. I Dalarna är motorintresset väldigt stort och många håller på med bilar som hobby. Vi fick ett samtal en dag från en vaktmästare om att det var massa ungdomar som höll på att busåka bilar och då tänkte vi att de måste vi nå! Det är exakt våran målgrupp. Så vi arrangerade en tävling där förstapriset var en EPA-traktor. Unga fick komma med förslag på frågan; Hur ska Borlänge bli den bästa platsen att växa upp på som ung med motorintresse? Det var många som deltog och hela tävlingen blev väldigt lyckad. Vi såg intresset och behovet hos de unga och gav dem möjlighet att göra något av det.

Berätta mer om vad ni gör i “Motorburen ungdom”.
– Mycket av det går ut på att de unga är med och utformar verksamheten. Det är brukar vara personer mellan 13-25 år och något som vi brukar göra är att ordna motorträffar. Då är det några unga som är med och agerar som mentorer åt de andra. Man kanske träffas på en parkeringsplats, grillar, umgås eller meckar med bilarna. Gör en ljudtävling om att fixa det bästa billjudet tex. Vi har en kille som heter Micke Bergwall som är grym på sådant. Det är inte så jäkla avancerat egentligen utan det här gör ju unga ändå men om vi gör det som en aktivitet kan vi ju styra mer så att det går bra till och att det sker utan droger och alkohol. Vi tänkte åka till Rättvik under “Classic car” veckan i sommar. Det är en stor händelse för alla i Dalarna då människor från hela landet med motorintresse kommer och visar upp sina bilar. Men pga corona blev det inte av.

Vad ger det dig att jobba med unga?
– Det bästa är att det är så varierande, ingen dag är den andra lik. När man ser en positiv förändring hos en person är härligt. För det är ju inte alltid man gör det. Ungdomsgården har öppet 6 dagar i veckan och vi träffar väll 50-100 unga per dag. Det är otroligt utvecklande för mig med. För att nå ut till de unga måste man jobba mycket på att bygga relationer. Man måste visa att man är en värdig spelare liksom. Jag växte själv upp i Grängsberg som är ett litet samhälle i Ludvika. När jag var ung var det mycket att spela datorspel och att hänga på fritidsgården. Den sociala kontakten är viktig också att man ses eftersom avstånden mellan städerna kan vara ganska långa. Nu bor jag i Ludvika och åker till jobbet i Borlänge men det
är bara bra. För man blir ju ganska igenkänd på stan och det kan vara skönt att gå utan att bli stoppad hela tiden haha. Det var helt rätt att Fryshuset skulle ligga i Borlänge för det är som ett shoppingcentrum i Dalarna. Många åker hit från olika städer så det blir lite som en samlingspunkt.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi har mycket vi vill göra och ser ett stort behov av sociala insatser. Något vi vill satsa på är att skapa positiva förebilder, av unga och för unga. Att vi ska ha och utbilda unga som kan agera som mentorer. Vi vet att genom kontakter blir det så mycket lättare att nå fram. Det blir trovärdigt och de som blir mentorer får också ett ansvar att leva upp till. När man sätter på
sig motorburen ungdom-tröjan representerar man oss alla liksom. Det är viktigt att de får det förtroendet. Vi skulle även vilja starta upp Backa systerskapet och Elektra utbildningar hos oss. Vi har på gång att få en ny större lokal som har garage, det skulle passa så vi hoppas på det. Så vi gör och fortsätter göra som vi har gjort. Lyssnar på de unga för det är de som formar
ungdomskulturen.

 

Foto: Jonas Stentäpp

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår