För mig är det inte bara någonting jag gör. Jag sover, jag lever, jag andas dans.

Nawel är queen på två dansgolv. Med dancehall som grund håller hon nu på att ta över voguing-Stockholm. Nawel började med Dancehall 2013 för Melpo Mellz på Fryshuset i Stockholm. Nu dansar hon med gruppen Unruly och uppträder med artisten Imenella. Voguing kom in i hennes liv då hon såg JacQueline Enough uppträda på StreetStar och fick sedan Anna från House of Ninja som coach på Danscenter på Fryshuset. Nawel är nu en del av House of Ninja.

Vouging och dancehall – vad fastnade du för i dessa två stilar?
För mig är det svårt att välja en grej. För mig var det allt. Det var musiken, det var dansen, allt bara! Jag har en svaghet för stilar som är äkta, som är råa, vilket jag känner just med dancehall och med ballroom. Det är inte bara dans, man står för nånting! Och de innehåller så mycket liv och livsstil. Genom dem får jag tillgång till en hel värld av kultur, möten och kreativitet. 

Vad är skillnaderna och likheterna med stilarna?
Jag ser egentligen mest likheter just för att de här stilarna är så himla äkta, så råa. Det är liksom inte bara dans, det är en hel livsstil. Som i dancehall till exempel, där är det festerna, det är musiken, det är DJ:n, det är the selecta, det är allt i ett. Och det är lite likadant i ballroom. Där har vi de olika fashion-kategorierna som man kan gå, vi har face, runway, bizarre. Det är en hel värld av coola grejer!

Vad vill du uttrycka med din dans?
Vad jag inte kan uttrycka med ord kan jag berätta med dans. Om jag känner något kan jag berätta det med dans, om jag vill någonting kan jag berätta det med dans. Det har varit lite som en slags terapi för mig. Det har hjälpt mig genom svåra tider, den har funnits där för mig. Och det är därför jag uppskattar min dans så mycket. För mig är det inte bara någonting jag gör. Jag sover, jag lever, jag andas dans. Det är en sådan otroligt viktig del i mitt liv och förhoppningsvis kommer fortsätta vara.

Vad har Fryshuset betytt för dig i din utveckling?
Fryshuset har betytt mer än vad jag egentligen har insett faktiskt, för det var ju där allt började för mig. Jag har inte bara fått utveckla min passion. Jag har även utvecklats som person och jag har fått vara mig själv. Det är som ett tryggt rum, en trygg plats där man kan få göra det utan att det är konstigt.

Det är så fint med Fryshuset, för det spelar ingen roll var någonstans du kommer ifrån, vilket religion du har, hur du ser ut, vilken etnicitet du har. Varenda själ är välkommen! Man får utöva sin passion och man får vara den man vill vara och för mig är det extremt viktigt. Jag kommer aldrig glömma min tid där. Det är värdefulla år som jag kommer bära med mig hela livet.

Nawel är alumn från Danscenter Fryshuset. 

_______________________________________

I porträttserien Young Essentials får vi inblick i några av de tankar och funderingar som Fryshusets unga har om identitet, kultur, hopp och framtid. Allt det som är så viktigt för att skapa starka individer som kan förändra världen både idag och imorgon. Det är dags att lyfta upp och ta tillvara på den unga kreativitet som finns inom Fryshusets och universums väggar.

Möt våra Young Essentials.

Foto: Christine Leuhusen