Studeranderättsliga frågor

Här hittar du information om frågor rörande studeranderätt samt villkor och bestämmelser som gäller generellt på Fryshusets folkhögskola och specifikt på våra olika kurser. Läs noggrant igenom dokumenten.

Under antagnings-  och andra informationstillfällen, samt första veckan på ditt läsår går mentor igenom vad som gäller på skolan, då får du tillfälle att ställa frågor.

Är det något du undrar över eller inte hittar – tveka inte att kontakta oss.
Mejl: folkhogskolan@fryshuset.se

Folkhögskolornas studeranderättsliga råd

För att stärka de studerandes rättigheter på folkhögskolan finns Folkhögskolornas studeranderättsliga råd (FSR).
Studerande och skolor kan vända sig till FSR för stöd och rådgivning. Studerande kan även anmäla ärenden för prövning av det studeranderättsliga rådet. FSR utfärdar då rekommendationer till den anmälda skolan. Prövningen av ärendet sker mot skolans egna studeranderättsliga regelverk.

Folkhögskolans beslut gällande utfärdade studieomdömen eller behörighetsgivning kan inte prövas av FSR.
Läs mer om vad studerande på folkhögskola har för rättigheter och skyldigheter samt hur du kan göra en anmälan till FSR här.

Generell antagningsprocess

Programrektor/kursansvarig för varje kurs ansvarar för rekrytering-, urval- och antagningsprocesser. Skolan ser helst att kurserna har en blandning av kön, ålder och deltagare med olika typer av erfarenheter. Såhär ser processen ut:

1. Ansökan via formulär på hemsidan eller folkhogskola.nu
2. Behöriga kontaktas enligt de olika kursernas antagningsförfarande.
3. Antagningar, avslag och eventuella reservplatser meddelas på Schoolsoft, via mejl eller per telefon.
4. Deltagare som inte kommer till kursstart kontaktas och avskrivs om inte giltiga skäl till frånvaron föreligger.
5. Reserver tas in.

För specifika antagning- och urvalskriterier – se respektive kurs.

Vid inställd kurs

Om det skulle visa sig att antalet deltagare är för få för att skolan ska kunna genomföra en kurs på ett adekvat sätt, meddelar skolan deltagarna så fort som möjligt dock senast 5 arbetsdagar innan kursstart, via angiven mejl i deltagarens ansökan, att kursen inte genomförs.

Avgifter och kostnader

All undervisning är avgiftsfri. Men vi tar ut en serviceavgift på våra långa kurser för att täcka kostnaderna för kopiering, licenser, försäkring, studiebesök och samkväm i samband med utbildningen. Våra musikutbildningar tar även ut en kostnad för uppdatering av teknik. För aktuella avgifter och kostnader se respektive kurs.

Deltagarinflytande

Deltagaren ska aktivt kunna påverka sin studietid genom klassråd, deltagarråd, skolråd och eller enskild/gruppframställan direkt till mentor, programrektor, rektor eller ordförande i styrgruppen. Vi har kontinuerliga möten med våra deltagargrupper för att lyfta deltagarnas tankar, funderingar och input.

En viktig del i undervisningen är att deltagarnas ska tro på sig själva vilket också bygger en inneboende egenmakt där ansvaret för sitt liv och sina val blir centrala. Skolan stöttar detta genom att uppmuntra deltagarna att lyfta sina åsikter i fråga om undervisningen men även kring engagemang som rör samhällsutvecklingen. För mer info, se respektive kurs.

Pedagogiskt stöd

Deltagare med funktionsvariationer ska kunna delta i våra utbildningar samt delta i skolans gemensamma aktiviteter. Skolan är till viss del anpassad till studerande med rörelsehinder. Skolan är i hög grad anpassad till studerande med neuropsykiatriska  och psykiska funktionsvariationer.

Skolans utgångspunkt är pedagoger som ständigt utvecklas inom NPF genom återkommande kompetensutveckling, små klasser med hög lärartäthet, mentor, kurator, studie- och yrkesvägledare. Extra stöd för deltagare med behov finns även efter ordinarie undervisningstid.
Under intervju med sökande med funktionsvariationer klargörs om skolan har kompetens eller möjlighet att tillmötesgå de behov den sökande har. I sådana fall då så sker kan skolan rekommendera andra skolor som är bättre lämpade. Enligt Socialstyrelsen är funktionsvariationer en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga.

Utvärdering

Vi strävar mot en skola där alla deltagare under sin utbildning ges möjlighet att både kunna
nå sina personliga mål och kursens kunskapsmål. Vi behöver därför göra regelbundna
utvärderingar som gäller såväl kursinnehåll som hur vi genomför statens mål och syften med folkbildningen. Du förväntas att aktivt delta i de utvärderingar som skolan genomför. Utvärderingarna ligger som grund för skolans utvecklingsarbete.

Kursspecifika dokument

Här hittar du kursspecifika villkor för våra olika kurser.

Allmän Kurs
Ladda ner fil

Advanced Music Production and Songwriting (AMPS)
Ladda ner fil

PREAMPS
Ladda ner fil

Creative Minds
Ladda ner fil

Policydokument

Drogpolicy Fryshuset
Ladda ner fil

Regler för användande av datorer och internet
Ladda ner fil

Handlingsplan vid fall av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling på Fryshuset Folkhögskola
Ladda ner fil

Villkor för avskiljande och avstängning Fryshuset Folkhögskola
Ladda ner fil

Klagomålshantering
Ladda ner fil