Anders Carlberg Minnesfond

Hedersprisutdelning 2017

Anders Carlberg Minnesfond

 

Foto: Jens Assur

Foto: Jens Assur

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig. Mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva. Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas.

Vi befinner oss i en tid då förebilder som Anders behövs mer än någonsin. Därför vill Fryshuset lyfta fram nya hjältar och förebilder med en önskan om att inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att vi alla kan påverka och göra skillnad i vårt samhälle.

 

Hederspriserna och stipendierna delas ut under högtidliga former den 17 november 2017 på Fryshuset i Hammarby Sjöstad utifrån följande kategorier:

 

”Årets Påverkare” en offentlig person som ”i sann Anders Carlberg anda” använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för annan person eller grupp.

 

”Årets Revanschist” en person som trots motgångar och få eller inga resurser styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg anda.

 

”Hederpris för livsgärning” En person som ägnat större delen av sitt liv till att påverka och göra skillnad i samhället genom att kämpa för och vara den goda kraften

 

”Årets unga förebild” Ett stipendium på 15000 sek som delas ut till en ung person som genom sitt agerande gjort skillnad för annan ung person eller grupp i samhället i sann Anders Carlberg-anda.

 

Juryn

Juryn har valts med omsorg och tanke om att det ska finnas en spridning och en representation från olika positioner i samhället men också en stark koppling till Fryshuset och till Anders Carlberg. Juryn för 2017 års prisutdelning består av följande personer: Johan Oljeqvist VD, Fryshuset. Leo Razzak, social entreprenör, Lawen Redar, politiker och riksdagsledamot. Alexandra Mörner, hållbarhet och näringslivsprofil. Mikael Gordon Solfors, näringsliv och nöjesprofil, Tjia Torpe, kultur- och skolprofil och Thabo Motsieloa, programledare, moderator och kampsportsprofil.

 

Utdelning 2016

2016 års hederspriser och stipendium delades ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf då hederpriset till Årets Påverkare gick till artisten, låtskrivaren och producenten Laleh Pourkarim. Årets revanschist tilldelades Mohamed Abubaker, Polis, föreläsare och grundare till Polisanställda mot rasism. Årets unga förebild gick till 22-åriga Ahtir Albadri.som genom hårt arbete tillslut såg till att Stockholmsförorten Fruängen fick en egen fotbollsplan.