Skate Nation startar upp i Järva

Nyhet
publiseringsdatum Publicerad 2022-09-26
verksamhet Skate Nation

Integrationsprojektet Skate Nation arrangerar ledarledda skateträffar för barn och unga i Tensta och Akalla. Med skateboarden som verktyg ska fler få möjlighet att röra på sig, hitta en ny gemenskap och öva på svenska.

”Det behövs mer aktiviteter för unga i Tensta och Akalla, det händer inte så mycket där. Det är mycket mer föreningsfattigt än exempelvis Husby och Rinkeby”, säger Menel Zgoura, projektledare för Skate Nation i Järva.

Varje torsdag kommer Menel och skatecoachen Beste Arslan finnas på plats i Tensta för alla som vill hitta en ny fritidsaktivitet eller bara träffa andra unga, röra på sig och öva på svenska. Anledningen till att de valt att ha en kvinnlig skatecoach är att öppna aktiviteter tenderar att locka mestadels pojkar så Menel hoppas nu att även tjejer ska dyka upp. Hon tror att skate är en bra aktivitet för unga i Järva eftersom det är något nytt, när hon var på Enbacksskolan och berättade om skateträffarna hade ungdomarna tyckt det lät kul och sagt ”Va! Skate är ju sånt man bara ser på TV!”. En annan anledning till att skate är en så bra aktivitet är att den är billig.

”Många familjer har inte råd att betala dyra aktiviteter för sina barn, framför allt om det är många syskon. På det sättet är skateboard perfekt, man får låna bräda och hjälm av oss gratis och sedan är det bara att köra”, säger Menel.

NÄR: Torsdagar kl 17-19
VAR: Spånga by parklek så länge vädret tillåter
Hjälm, bräda och skydd finns att låna gratis
Följ oss på @jarvaskatenation för mer information om träffarna.

Skate Nation är ett projekt som drivs av Fryshuset och grundats i samarbete med företaget CHPO. Uppstarten i Järva finansieras av Arvsfonden och arrangeras tillsammans med föreningen En frisk generation.