Story

– Det är fint och ärofyllt att få Anders Carlbergs minnespris! Det känns bra men samtidigt lite märkligt. Det är ett individuellt pris till mig som i 20 års tid har varit en komponent i ett kollektiv som jobbar med olika roller. Min roll är att vara ett språkrör och kanske i någon mån även strateg. För mig är det är inte helt bekvämt att ta emot ett eget pris när det är så många som kämpar inom Helamalmö för att få det hela att fungera, säger Nicolas Lunabba.

Organisationen Helamalmö grundades 2004 och har idag cirka 250 medarbetare. Nicolas sommarprat i radio om unga som mördar och mördas berörde många. Han vill lyfta vikten av att vi alla arbetar tillsammans för att lösa problemen i samhället, och han anser att sociala problem kräver sociala lösningar.

– Slagordet “Tillsammans är vi starka” må vara en kliché, men det är på många sätt så. Under mörka stunder som när unga faller offer för dödligt våld finner vi tröst genom att vi är just många som kan prata med varandra och för att vi har våra egna fysiska platser att göra det på. Ensam är man väldigt svag, särskilt när man lever och verkar på de platser som det svenska samhället har försummat, säger Nicolas.

– Vi är på många sätt tillbaka till ett “Fattigsverige”, där Malmö är den stad som är minst jämlik och har högst barnfattigdom. Det är extremt ovärdigt att det är så. Vi tror att det bästa vi som organisation kan göra för att motverka det här är att kollektivt organisera oss, med verksamheter som först och främst tar avstamp i människors grundläggande behov. De sociala problemen kräver sociala lösningar! Säger Nicolas.

Nicolas har tidigare varit basketspelare och -tränare. Idag jobbar han på heltid med att stötta människor inom Helamalmö. Vad är det som driver honom?

– Det var någon som sa att han drivs av “kärlek och ilska”, det tyckte jag var så fett och det stämmer överens med hur jag själv känner. Jag har alltid fått höra att jag är en eldsjäl som är engagerad i unga. Men jag är ingen eldsjäl, jag är fucking arg! Jag har burit på en stor ilska i hela mitt liv som jag har lärt mig att kanalisera på olika sätt, säger Nicolas.

Foto: Lina Arvidsson

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår