Story

– Det är en så häftig utmärkelse eftersom jag alltid har försökt dela med mig av vad jag känner. Det försöker jag göra på många olika sätt, men främst genom musiken. Det är jättekul att unga har inspirerats av det, det betyder sjukt mycket för mig! Säger Tusse Chiza.

Tousin ”Tusse” Chiza vann Idol 2019. I och med vinsten blev han den yngsta manliga deltagaren, den första svarta deltagaren och den första deltagaren född på 2000-talet i svenska Idolshistoria att vinna tävlingen. Med låten Voices vann han Melodifest­ivalen 2021, och representerade därmed Sverige i Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam.

– Voices betyder Styrka för mig! Voices handlar om just inkludering, att få vara som man är och att man ska skita i de som hatar på en, och det har gett mig så mycket styrka! Det har också fått mig att se tillbaka på min historia med glädje. Att jag har vuxit så mycket och lärt mig så mycket på vägen, säger Tusse.

Tusse skriver också musik. Han berättar att han skriver bäst när han mår bra och befinner sig i en trygg zon, och har lärt sig att hämta kraft ur sina erfarenheter.

– Jag vet att det är många som kan sätta sig och skriva låtar när de är ledsna, men det skulle liksom aldrig hända för mig. När jag känner mig trygg kan jag reflektera över känslor som jag tidigare har haft eller känt, och om tider då jag inte kände mig trygg. Nu kan jag skriva om både den här ensamheten jag har känt hela livet, och om att jag har det bra och hur mitt liv ser ut idag, säger han.

Tusse flydde som barn undan kriget i sitt hemland Demokratiska Republiken Kongo. I flykten kom han bort från sina föräldrar och levde under tre år i ett flyktingläger i Uganda. Som åttaåring kom han till Sverige utan sina föräldrar och bodde sina första år i Nora och Västerås innan han slutligen flyttade till en familj i Tällberg i Dalarna, där han har bott sedan 2015. Tusse läste på Rytmus Musik­gymnasium i Borlänge, och tog studenten i juni 2021. I oktober 2021 blev han utsedd till ny ambassadör för Sverige för UNHCR.

– Min bakgrund har absolut påverkat mig, på gott och ont. Att uppleva allt jag har varit med om har inte varit så kul och det har satt sina spår i mitt liv. Men nu kan jag reflektera över det och inse att jag har vuxit av de erfarenheterna och att jag har kommit ut från det starkare. Det har gjort att jag känner mig tryggare i den jag är idag. Mitt engagemang för UNHCR betyder supermycket för mig! Om jag på något sätt kan bidra med att vara ett ljus i mörkret för någon där ute, så är det både ett stort ansvar – och en stor ära! avslutar han.

Fotograf: Gustav Ike & Streetchic Media

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår