Story

– Jag blev överraskad över att höra om priset! Det känns väldigt roligt! Jag kände Anders Carlberg, vi var båda på kårhusockupationen 1968. Vi tyckte kanske inte alltid likadant i alla frågor men vi var på många sätt generationskamrater, säger Suzanne Osten.

Suzanne Osten är en svensk dramatiker, filmare, regissör, författare, feminist, professor samt tidigare teaterchef. 1975 grundade hon Unga Klara inom Stockholms stadsteater, där hon verkade som regissör och konstnärlig ledare fram till sommaren 2014. I november 2014 utsågs Osten till Sveriges första filmambassadör för Svenska Filminstitutet med uppgift att verka för att sprida intresse och kunskap om barnfilm.

– Det har länge funnits en tradition av att arbeta med barnteater. Det är inte så känt men Ingmar Bergman började barnteater. Det var ofta ett sätt för unga personer att få börja arbeta med teater, att göra just teater för barn. Sen var det ju inte alla som gjorde bra barnteater, men jag fastnade för det. Jag började fundera på hur jag skulle få det både bra och viktigt, och med hög status för att få vuxna och betydelsefulla personer att förstå att barnteater är bland de viktigaste man kan göra! Jag har jobbat i hela mitt liv för att vända på det perspektivet, men barnteater är ännu inte lika accepterat som vuxenteater, säger Suzanne.

Suzanne är fortfarande verksam som regissör. I höst har hennes nya uppsättning ”Buster Keaton på månen” spelats på Unga Klara. Hennes pjäser och filmer handlar ofta om barn som far illa på olika sätt, men trots många svåra och tunga frågor finns det alltid ett hopp i mörkret. Suzanne berättar vad det betyder för henne.

– Det är helt avgörande, och jag tänker på det mer och mer för varje dag. Det som gör att barnen blir så glada och rusar ut efter en föreställning – där vi har tagit upp ämnen som vuxna kanske duckar inför eller tycker är för tunga – är att verket säger någonting som är sant. Om barn upplever att det är sant så blir de lättade. Det måste utgå från en känsla om att livet är värt att leva och att det finns en massa spännande saker i livet… Det är mycket humor, fysik och poesi. Magi är barn intresserade av, och Buster Keaton på månen har mycket av det. Buster Keaton hade själv den tuffaste bakgrund man kan tänka sig men blev en stor konstnär, vilket kan vara väldigt inspirerande både för mig själv som dramatiker men också för publiken, säger hon.

Foto: Sara P. Borgström

Om Anders Carlbergs minnespris
Fryshusets grundare Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Anders Carlberg avled i januari 2013. För att hylla hans minne skapades en minnesfond. Minnespriset delades ut första gången 2016.

Priset delas ut som hederspriserna ”Årets påverkare” och ”Årets revanschist”, och som stipendium till ”Årets unga förebild”, samt när juryn så bedömer, ett hederspris för ”Livsgärning”. Läs mer här.

Vi använder oss av cookies på våra hemsidor. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta. Läs mer i vår Cookie-policy.

Jag förstår