Vi Behövs! samarbetar med organisationer i Ukraina, Armenien, Finland och Grekland för att styrka unga som arbetar med krisberedskap, konflikthantering och stadsplanering. Läs mer om projekten här!
Brave Space
Över hela världen finns det gräsrotsorganisationer och ungdomsarbetare som outtröttligt arbetar för att förbättra sina lokala samhällen. De brottas ofta med brist på resurser men fortsätter att göra det viktiga sociala arbete som behövs för fungerande samhällen. Ungdoms- och gräsrotsarbetare möter de mest utsatta befolkningsgrupperna och ställs ofta inför traumatiserade individer på grund av den lokala karaktären på deras arbete. När en kris inträffar är dessa aktörer på plats och hanterar konsekvenserna.
Idén till Brave Space startade i december 2022 när Fryshuset och den ukrainska organisationen STAN träffades på Eastern Partnership Civil Society Forum. Snabbt kom insikten att även om gräsrotsorganisationer, civilsamhället och deras ungdomar är avgörande för fredsarbetet i samhället, saknar de ofta verktyg, stöd och utrymme för att kunna ta hand om sig själva. Tillsammans med den armeniska ungdomsorganisationen Armenian Progressive Youth (APY) togs beslutet att skapa en plattform som arbetar för en värld där det ses som en nödvändighet att fokusera på den individuella hållbarheten samtidigt som man arbetar med och förespråkar social förändring.
Under 2024 har tre behovsanalyser genomförts i Ukraina, Armenien och Sverige för att förstå behoven hos gräsrotsorganisationer och ungdomsarbetare med koppling till resiliens och hållbarhet.
Peace Spaces 4 Public Places
Målet med Peace Spaces 4 Public Places är att öka ungdomars deltagande och inkludering i stadsplanering i Stockholm, Sverige, Helsingfors, Finland, och Kreta, Grekland. Genom detta projekt ska unga människor få en aktiv roll i utformningen av sina lokala samhällen för att främja fred och säkerhet. Projektet kombinerar expertis inom inkludering, spatial design och fredsutbildning för att bygga starkare, mer engagerade och fredliga samhällen.
I slutet av projektet ska:
- Deltagarna ha genomfört projekt för att utbilda andra unga i deras lokala samhällen om vikten av ungdomars inkludering och deltagande i det fysiska lokala samhället för fred och säkerhet.
- Deltagarna ha träffat intressenter som är involverade i stadsplanering och fred.
- En dokumentär offentliggöras om projektet för att sprida kunskap till allmänheten.
Avsiktligt partnerskap
Värdpartnerna för projektet är Fryshuset, The Peace Education Institute (RKI), och The School of Architecture, Technical University of Crete, (TUC). Genom att kombinera Fryshusets erfarenhet av inkludering och engagemang med unga, TUC expertis inom spatial design och arkitektur, och RKIs perspektiv på fred och säkerhet, har ett ramverk utvecklats för att möjliggöra för totalt sex lokala grupper att enskilt eller i par utbilda och sprida medvetenhet till unga i deras lokala samhällen.
Tidsram
Projektets tidsram är tre år, med start 2024. Den första gruppen ungdomsgrupper börjar sin resa i maj 2024 och slutförs i maj 2025. Den andra omgången börjar i maj 2025 och slutförs i maj 2026. Utöver de ungdomsledda projekten kommer deltagarna också att träffa intressenter inom stadsplanering och fred.
Dokumentären
Hela projektet kommer att dokumenteras och spelas in, vilket resulterar i en dokumentär som slutförs 2026.