Om Fryshuset

Vad Fryshuset är, gör och tror på.

Historia

 

FRYSHUSETS HISTORIA

Fryshuset startades i Stockholm hösten 1984 i ett stort och slitet fryslager i Norra Hammarbyhamnen, därav namnet Fryshuset. En grupp entusiaster med Anders Carlberg i spetsen såg till att få i uppdrag av KFUM Söder att skaffa en lokal som kunde fungera som baskethall och samla alla barn och unga på Söder som ville spela basket. Det gamla fryslagret stod tomt och man började renovera och bygga en idrottshall. En rockmusikfrälst bygglärling övertalade föreningen att även bygga några replokaler. Anders Carlberg fick med sig ABF på tåget och i september månad 1984 slogs portarna upp till Fryshuset som öppnade med en nybyggd baskethall och 50 replokaler. Redan från början fick ungdomarna själva vara med och forma aktiviteterna i huset. Basket och rockmusik dominerade under de första åren men det sociala engagemanget, utbildningar och andra passionerade intressen växte på grund av de stora behov som fanns i samhälle och redan efter några år hade man vuxit ur lokalerna.

Under 1990-talet byggdes Hammarby Sjöstad och1997 flyttade Fryshuset till Södra Hammarbyhamnen där man av Stockholms kommun fick hyra en 9-vånings fastighet. Genast började arbetet med en tillbyggnad av en idrottshall och musikscenen ”Klubben”. Sammanlagt hyrde Fryshuset 13 000 kvadratmeter och verksamheten fungerade över all förväntan. Men knappt hade man hunnit pusta ut, bygga till och bygga om förrän det var dags igen. Fryshuset skulle starta ett friskolegymnasium – Fryshusets Gymnasium som fullt utbyggd skulle ta emot 1 000 elever. I dag äger och verkar Fryshuset Stockholm i 24 000 kvadratmeter i två byggnader på Mårtensdalgatan 2-8.

I början av 2000-talet påbörjades expansionen till Göteborg och Malmö. Fryshuset tog sitt skolkoncept till Angeredsgymnasiet i Göteborg och verksamheten Lugna Gatan startades upp i båda städerna. Efter hand startade fler av Fryshusets verksamheter upp i Göteborg och Malmö.

2010 tog Fryshuset ett steg till in i skolans värld och startade en grundskola för årskurs 7-9, en skola som idag har 216 elever.

2012 var det dags igen när det nationella nätverket Fryshusandan bildades. Fryshusandan startade som en inspirations- och kunskapsturné som pågick under åren 2008-2011. Turnén innebar att Fryshuset arrangerade inspirationskonferenser med totalt 7 500 deltagare i 130 kommuner över hela landet. Viktiga ungdomsfrågor lyftes och dialog skapades mellan unga och vuxna från norr till söder.

Idag är Fryshusandan ett nationellt nätverk med fler än 200 medlemsorganisationer. Nätverket riktar sig till verksamma inom barn- och ungdomsfrågor, oavsett sektor. Vi stödjer utvecklingen av barn- och ungdomsverksamheter i Sverige genom olika aktiviteter såsom läger, konferenser och utbildningar.

I januari 2013 lämnade Fryshusets grundare Anders Carlberg oss efter en tids sjukdom.
Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig – och mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva. Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa, även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas. Vid hans bortgång hade Fryshuset vuxit till mångfacetterad nationell rörelse för unga människors utveckling. En rörelse som fortsätter att växa och spridas över hela Sverige och till andra länder.

Stöd Fryshuset

Hjälp oss att hjälpa unga! Arbeta som volontär, ge en gåva eller bli vår sponsor.

Lediga tjänster på Fryshuset

Om du är intresserad av att bli en del av en stimulerande arbetsplats där det alltid händer någonting ska du titta hit!