image

3C - Connect//Compress//Change

3C är ett samarbete mellan Fryshuset, norska JM Norway och danska Rapolitics med målen att förbättra förutsättningarna för unga kvinnor, icke-binära och transpersoner inom musikproduktion – och att synliggöra och skapa nya möjligheter för dessa grupper inom musikindustrin.

En ny amerikansk studie visar att inom Billboards Hot 100 Year-End Charts under 2020 var endast 2 procent av de 198 producenter som angivits för dessa låtar kvinnor. För icke-binära och transpersoner var representationen i det närmaste försumbar.

I de nordiska länderna finns ett liknande mönster, vilket innebär en negativ effekt på kvaliteten och kreativiteten inom musikindustrin. Representation har stor betydelse och i nuläget har unga kvinnor och icke-binära ytterst få människor att identifiera sig med inom musikteknik. Därför har Fryshuset, JM Norway och danska Rapolitics valt att initiera det nordiska samarbetsprojektet 3C – Connect//Compress//Change – som finansieras av Erasmus+ och Nordisk Kulturfond, med målet att öka antalet unga kvinnor, trans- och icke-binära personer inom musikproduktion.

 

Kontakt

contact

Ulrica Wallin

Fryshuschef
+46760010732