Anders Carlberg Minnesfond

Hedersprisutdelning 2017

Anders Carlberg Minnesfond

 

Foto: Jens Assur

Foto: Jens Assur

Fryshusets grundare Anders Carlberg var en gränslös eldsjäl. Hans tro på människor och deras förmåga att växa och utvecklas var fullkomligt obeveklig. Mest av allt trodde han på dem som ingen annan trodde på, de som inte ens trodde på sig själva. Anders Carlberg inspirerade människor att praktisera medmänskligt mod, att tro på sig själva och våga växa även då ingen annan trodde att det fanns en chans att lyckas.

Vi befinner oss i en tid då förebilder som Anders behövs mer än någonsin. Därför vill Fryshuset lyfta fram nya hjältar och förebilder med en önskan om att inspirera andra till handlingar i Anders anda och visa att vi alla kan påverka och göra skillnad i vårt samhälle.

 

Hederspriserna och stipendierna delades ut under högtidliga former den 17 november 2017 på Fryshuset i Hammarby Sjöstad utifrån följande kategorier:

 

”Årets Påverkare” en offentlig person som ”i sann Anders Carlberg anda” använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för annan person eller grupp.

 

”Årets Revanschist” en person som trots motgångar och få eller inga resurser styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning och ger tillbaka till samhället i sann Anders Carlberg anda.

 

”Hederpris för livsgärning” En person som ägnat större delen av sitt liv till att påverka och göra skillnad i samhället genom att kämpa för och vara den goda kraften

 

”Årets unga förebild” Ett stipendium på 15000 sek som delas ut till en ung person som genom sitt agerande gjort skillnad för annan ung person eller grupp i samhället i sann Anders Carlberg-anda.

 

Juryn

Juryn har valts med omsorg och tanke om att det ska finnas en spridning och en representation från olika positioner i samhället men också en stark koppling till Fryshuset och till Anders Carlberg. Juryn för 2017 års prisutdelning består av följande personer: Johan Oljeqvist VD, Fryshuset. Leo Razzak, social entreprenör, Lawen Redar, politiker och riksdagsledamot. Alexandra Mörner, hållbarhet och näringslivsprofil. Mikael Gordon Solfors, näringsliv och nöjesprofil, Tjia Torpe, kultur- och skolprofil och Thabo Motsieloa, programledare, moderator och kampsportsprofil.

 

2017 års stipendiat och hederspristagare är:


Årets Påverkare: Linnéa Claeson

Årets Påverkare tilldelas en offentlig person som ”i Anders anda” har använt sin röst i det offentliga rummet för att göra skillnad för unga.

En modig person som står upp för sina värderingar och kämpar för att det ska vara varje människas rättighet att få sina åsikter hörda. Hon har använt sina framgångar och sin position för att skapa en plattform där ämnen som feminism, jämställdhet, antirasism, hbtq frågor och social utsatthet står i fokus. Med över 160 000 följare över hela norden, och delar av Europa, gör det henne till en fantastisk förebild, inte bara för de unga utan för alla.


Årets Revanschist: Babak Azarmi
Priset delas ut till en person som trots motgångar och få eller inga resurser styrt sin energi i en positiv och samhällsnyttig riktning i sann Anders Carlberg anda.
En förebild som har gjort förortens röster hörda, han vågar ifrågasätta strukturer och normer i sökandet efter nya vägar och format för att fortsätta utveckla och utvecklas. Han lyssnar, inkluderar och använder sin energi och kreativitet på ett konstruktivt sätt som gynnar både sig själv och andra. Vi ser att personen står för flera av de värden som även Anders Carlberg stod för. 


Hederspris för livsgärning: Emerich Roth
En man vars livsöde borde ha förstört all hans förmåga att tro på människan, men han valde den motsatta vägen. Hela sitt yrkesliv har han arbetat med att hjälpa utsatta och hatiska unga människor. Än idag, 93 år gammal, reser han runt i landets skolor och berättar om sina minnen av Förintelsen och det hat som banade väg för nazismen.
Fryshuset vill med denna utmärkelse hylla och lyfta denna man för hans enastående livsgärning för unga, för mänskligheten och för Sverige.


Stipendiat – Årets Unga Förebild: Alejandro Sinisalo
Anders Carlbergs stipendium och utmärkelsen Årets unga förebild går till en person som trots en katastrofal livshändelse har valt den ljusa vägen. Han visar på hur man kan ta sig igenom en kris och även i de svåraste av stunder hitta lusten och nyfikenheten på livet. Driven av en vilja att stoppa det ungdomsvåld som vi ser ökar kraftigt i Sverige och med målsättningen att avglamourisera ungdomskriminalitet genom att dela med sig av sina erfarenheter till andra unga, vill Fryshuset genom Anders Carlberg minnesfond uppmuntra och stödja honom på hans resa. 
Stipendiet från Anders Carlberg minnesfond på 15000 sek, en investering i den personliga utvecklingen, går därför till Alejandro Sinisalo, 21 år.

 

Utdelning 2016

2016 års hederspriser och stipendium delades ut av H.M. Konung Carl XVI Gustaf då hederpriset till Årets Påverkare gick till artisten, låtskrivaren och producenten Laleh Pourkarim. Årets revanschist tilldelades Mohamed Abubaker, Polis, föreläsare och grundare till Polisanställda mot rasism. Årets unga förebild gick till 22-åriga Ahtir Albadri.som genom hårt arbete tillslut såg till att Stockholmsförorten Fruängen fick en egen fotbollsplan.