Vi arbetar utifrån korta beslutsvägar och alltid utifrån klientens bästa. Uppdragsgivare är socialtjänsten som har huvudansvaret för avhoppare. Verksamheten bedrivs sen i samarbete mellan socialtjänsten och polisen.
Polismyndighetens arbete består främst av att genomföra hot- och riskbedömningar, vidta relevanta skyddsåtgärder samt att tillsammans med kommunernas socialtjänst arbeta med uppföljning under ett ärendes gång.
Vi stöttar i många olika områden:
Terapeutisk kompetens
Vi har kompetens att erbjuda terapeutiskt stöd med flera olika behandlingsmetoder. Detta gör det möjligt för oss att hitta och lösa orsaker till destruktivt beteende och stödja positiva förändringar. Vi kan hjälpa till att införa nytt beteende och nya, mer positiva och fruktbara sätt att hantera livets olika situationer och utmaningar.
Passus har ett brett kontaktnät och kan hjälpa klienten vidare om denne behöver extern samtalskontakt.
Vår kompetens innefattar hjälp med att bearbeta trauman och posttraumatisk stress, bearbeta förluster, sorger och anknytningsproblematik. Vi kan stödja i utvecklingen av nya adaptiva beteenden i ett nytt leverne. Vi kan hjälpa till att bearbeta destruktiva scheman och livsmönster. Vi kan stötta med att motiveras till något nytt och konstruktivt. Vi erbjuder social träning och miljöterapi, träning i sociala färdigheter, exponering för att socialisera sig till ett liv i samhället, samt stressreduceringstekniker för att lära sig självreglering av negativ stress.
Stöd med ekonomisk planering och myndighetskontakter
Vi erbjuder omfattande stöd för att stärka klientens ekonomiska självständighet. Vårt team hjälper till att utforma en hållbar budget, utveckla praktiska matshopping-vanor och hantera resurser på ett effektivt sätt. Om det existerar skulder ger vi också stöd i planeringen av återbetalning av dessa.
Utöver ekonomisk vägledning, erbjuder vi hjälp och stöttning i kontakter med hälso- och sjukvårdsinstitutioner, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter som Polisen, Socialtjänsten, Kriminalvården, Skatteverket och Kronofogden. Vi hjälper också till med vardagliga ärenden som bank-och sjukvårdskontakter.
Verktyg för personlig utveckling
Vi erbjuder en rad specialiserade tjänster för att stötta på vägen mot förändring och välmående.
Vår ADDIS-utredning hjälper till att identifiera problematisk alkohol- och droganvändning och ger vägledning för nästa steg i behandlingen. Med ASI erbjuder vi en kartläggning av klientens olika levnadsområden för att identifiera delar av livet där det finns ett stödbehov.
Våra erfarna terapeuter använder motiverande samtal för att hjälpa till att hitta motivationen och drivkraften till förändring. Vi betonar vikten av fysisk träning för allmänt välmående och erbjuder aktiviteter och träning som passar klientens individuella behov och mål.
Vi fokuserar inte bara på fysisk aktivitet, utan även på att förbättra dagliga levnadsfärdigheter (ADL), inklusive träning, kostlära och ekonomisk planering för en sundare livsstil.
Stödtjänster för en positiv förändring
Vi erbjuder också en rad andra tjänster för att stödja individer på sin resa mot ett positivt liv. Det inkluderar drogtester för att säkerställa en drogfri miljö och stöd för återfallsprevention, vilket är avgörande för att förhindra återfall i tidigare destruktiva beteenden. Dessutom tillhandahåller vi programmet Kriminalitet som livsstil, som är utformat för att hjälpa individer att bryta med ett kriminellt levnadssätt och istället skapa en hälsosammare och mer meningsfull tillvaro.
Vi erbjuder även tekniker i medlings- och konfliktlösning för att underlätta en positiv förändringsprocess. Läs mer om vår metod Dialogue for Peaceful Change (DPC).
Steg mot en ny start
När klienten är redo för förändring, stöttar vi dem i att söka efter lämpliga studie-, praktik- eller arbetsplatser. Genom våra KBT-terapeuter och drog- och alkoholterapeuter får klienten individuellt stöd en gång i veckan.
Vi bistår även klienter med att ta eller återta körkort, med erfarna handledare som stöttar i teoriutbildningen. Efter avslutat program erbjuder vi möjligheten att få ett förstahandskontrakt på sin placeringsort och stödjer klienten i att bygga upp sitt sociala nätverk och hitta nya positiva sammanhang. Detta sker genom att etablera nya sociala relationer genom fritidsaktiviteter och återknyta familjeband.
Fryshuset erbjuder ett brett kontaktnät för att möjliggöra nya sociala nätverk, ofta baserade på klientens intressen såsom musik, sport och träning.
Vid drogberoende tillämpar vi 12-stegsmetoden med tillhörande självhjälpsmöten, kombinerat med motivationsarbete för att förebygga återfall. Klienter har även möjlighet till individuella samtal med drogterapeut.
Vi återrapporterar till uppdragsgivare enligt skrivna avtal och/eller utifrån behov och önskemål.
Kontakt
För placeringsförfrågan: Mån-fre 08-17
Norra Sverige: +46760010742
Mellersta Sverige: +46760010779
Södra Sverige: +46761269507
Övrig tid: passus@fryshuset.se
För alla övriga frågor gällande Passus verksamhet:
Samordnare: +46739502397