Vilka är vi?

Backa grundades 2017 då vi , på Fryshuset, såg en längtan hos unga tjejer att få ta plats, göra sina röster hörda och göra skillnad för sig själv och andra på riktigt. Genom fokusgrupper och intensiva workshops tillsammans med målgrupp fick vi värdefulla riktlinjer kring hur deras tankar, känslor och upplevelser kunde bli grunden till den utbildningen vi har idag. Idag arbetar vi med utbildning och kunskapsspridning om jämställdhet där vi önskar att alla som identifierar sig som tjejer får ta sin sanna plats och tala sin sanning. Detta gör vi genom att arbeta i grupprocesser och tillsammans medvetengöra strukturer och normer som dominerar samhället. Tillsammans i gruppen uppmuntrar vi individen att växa, ta plats och bryta rådande normer och strukturer.

Vi erbjuder utbildningar för ungas som identifierar sig som tjejer, mellan åldern 15-19 år. Efter färdig utbildning så brukar deltagare vilja ha ungdomsdrivna projekt där dem själva bestämmer vad de vill göra och hur dem vill påverka samhället till det bättre. Vi tar också emot uppdrag från företag, organisationer och skolor där vi föreläser om hur just dessa aktörer kan vara en del i backandet.

Sedan år 2017 har BACKAs metoder spridits nationellt och internationellt i Stockholm, Östra Göinge, Göteborg, Malmö, Borlänge, Nairobi (Kenya) och Dakar (Senegal). Utöver detta har vi flertal projekt som utvecklats av både utbildade backare samt Backaledare.